Publisert 12. mars, 2024

Få kontroll på IT-sikkerheten

Det har nærmest blitt en vane å høre om dataangrep på Stortinget og andre offentlige institusjoner. Men også private bedrifter er utsatt for IT-angrep. IT-sikkerhet kan virke kjedelig, og mange som er mer redd for å glemme passordet enn at uvedkommende skal få tilgang på kontoen vår. I Protekt IT er vi opptatt av å finne en løsning som  enkel, fleksibel og sikker – nok. For, det hjelper ikke å ha verdens sikreste system, hvis brukerne velger andre løsninger fordi det blir for tungvint.

I denne filmen deler vi våre 9 beste tips for en sikker, digital arbeidsdag.

 

Tips 1: Moderne skytjenester

Da er IT-systemene dine alltid oppdatert, med egne sikkerhetsteam som overvåker. 24/7.

Tips 2: Passord

Benytt ordentlige passord!  Navn123 er enkelt å huske, men dessverre også ekstremt lett for andre å gjette. Bruk passord som inneholder både små og store bokstaver, tall og spesialtegn. Passordene du bruker til jobbens systemer skal ikke brukes på andre tjenester eller nettsider. For noen kan brukere og bedrifter kan det være fornuftig å bytte passord med jevne mellomrom, men det er ikke nødvendig om du følger rådene over. Det øker også risikoen for at brukere velger enkle løsninger ved bytte, som «Passord1», «Pass2ord» og lignende.

Tips: Velg en en enkel setning i stedet for et ord, for eksempel «#Jeg l1k€r gul brus!».

Tips 3: To-faktor autentisering

Alle kjenner «en-faktor autentisering» med brukernavn og passord. To-faktor er for eksempel BankID som de fleste bruker i nettbanken. Det gir en ekstra sikkerhet.

Tips 4: Opplæring

Ta deg tid til god opplæring. Økt kompetanse gir en tryggere bruker – og et tryggere IT-system.

Tips 5: Sikkerhet på enhetene

Mobile enheter er sårbare, bruk enhetsstyring for overvåkning og beskyttelse av disse. Da holder du programvaren oppdatert og sikker.

Tips 6: Sikkerhet på nettverk

Etabler et administrert nettverk der noen har ansvar for løpende sikkerhetsoppdateringer. En «set and forget»-tanke gjør at systemet blir utdatert – og usikkert.

Tips 7: Oppdatert programvare

En oppdatert programvare gjør både programvaren og enhetene sikrere. Oppdateringene inneholder ofte viktige sikkerhetsoppdateringer som reduserer risikoen for ondsinnede angrep kraftig.

Tips 8: Flytt fra server til skytjenester

Den aller beste måten å sikre kritiske applikasjoner i en bedrift er å legge den i skyen. Med Window Virtual Desktop får brukere en opplevelse tilsvarende den som kjører lokalt. Bare mye tryggere.

Tips 9: Unngå skygge-IT

Når sikkerhetssystemene blir kompliserte har brukerne en tendens til å omgå «problemet» med egne løsninger. De

Relaterte tjenester

Autostrada samler trådene med Microsoft Azure

Autostrada er en av Telemarks største bilforhandlere. De har noen av markedets råeste biler fordelt på flere lokasjoner i Grenland og Agder. Men "under panseret" stod ikke IT-systemene i stil til de lekre bilene. Vi måtte inn og rydde opp. Se casefilmen her.

Les mer